QLED و OLED چیست؟ نام های مشابه، تکنولوژی های متفاوت
تلویزیونهای QLED و OLED با وجود تشابه نام، تفاوتهای ماهیتی زیادی با یکدیگر دارند. در این مقاله از سایت سیما تعمیر به بررسی این تفاوتها میپردازیم. با ما همراه باشید…
مقدمه
پیش از شروع، لازم است بار دیگر یادآوری کنیم که چیزی به اسم تلویزیون LED وجود خارجی ندارد. آنچه در بازار به LED مشهور است، در واقع LCD هایی هستند که نور زمینهی آنها از طریق لامپ LED تأمین میشود. نام صحیح این تلویزیونها «LED Backlit LCD» است؛ اما شرکتهای سازندهی تلویزیون با زیرکی، بهاختصار نام LED بر آنها میگذارند.
در حالی که تلویزیونهای OLED نور و رنگ خود را مستقیما از لامپهای LED رنگی تأمین میکنند، تلویزیونهای LED بازار همچنان از کریستال مایع برای تولید رنگ استفاده میکنند. تلویزیونهای QLED سامسونگ نیز مانند تلویزیونهای بهاصطلاح LED، ماهیتا نوعی LCD محسوب میشوند.
QLED چیست؟
تلویزیونهای QLED (بخوانید کیولِد) درواقع LCD-هایی هستند که برای افزایش کیفیت تصویر خود از تکنولوژی نقاط کوانتومی استفاده میکنند. سامسونگ ادعا میکند QLED از تمامی دیگر تکنولوژیهای ساخت نمایشگر روشنایی بیشتری تولید میکند و عمق رنگ سیاه آن از تلویزیونهای LCD متداول بیشتر است.
پیش از شروع، لازم است بار دیگر یادآوری کنیم که چیزی به اسم تلویزیون LED وجود خارجی ندارد. آنچه در بازار به LED مشهور است، در واقع LCD هایی هستند که نور زمینهی آنها از طریق لامپ LED تأمین میشود. نام صحیح این تلویزیونها «LED Backlit LCD» است؛ اما شرکتهای سازندهی تلویزیون با زیرکی، بهاختصار نام LED بر آنها میگذارند.
در حالی که تلویزیونهای OLED نور و رنگ خود را مستقیما از لامپهای LED رنگی تأمین میکنند، تلویزیونهای LED بازار همچنان از کریستال مایع برای تولید رنگ استفاده میکنند. تلویزیونهای QLED سامسونگ نیز مانند تلویزیونهای بهاصطلاح LED، ماهیتا نوعی LCD محسوب میشوند.
QLED یک تکنولوژی تابشی نیست. تابشی یا ساطعکننده (Emissive)، به تکنولوژیهایی گفته میشود که در آنها نور از ابتدا بهصورت رنگی تابیده میشود و نیازی به عبور از فیلتری خاص برای به دست آوردن رنگ ندارد. تلویزیونهای OLED، پلاسما و حتی تلویزیونهای CRT قدیمی، همگی از نوع تابشی هستند. در تلویزیونهای LCD، نورِ بیرنگِ زمینه با عبور کردن از فیلتری از جنس کریستال مایع، به خود رنگ میگیرد. تلویزیونهای QLED نیز ساختاری مانند LCD دارند؛ با این تفاوت که با استفاده از غشائی از نقاط کوانتومی، دقت رنگ و روشنایی آنها بسیار بهبود پیدا میکند. بنابراین تکنولوژی تلویزیونهای QLED برخلاف OLED از نوع انتقالی (Transmissive) است.
OLED چیست؟
OLED مخفف عبارت «دیود ارگارنیک تابشدهندهی نور»است. به بیان بسیار ساده، صفحات OLED از LED-های ارگانیک کوچکی استفاده میکنند که درصورت دریافت الکتریسیته، نور رنگی از خود ساطع میکنند. هر لامپ LEDبهتنهایی یک پیکسل پنل تلویزیون OLED را تشکیل میدهد؛ در نتیجه برای ساخت این تلویزیونها به میلیونها عدد لامپ LED (بهطور دقیق ۲,۰۷۳,۶۰۰ عدد در تلویزیونهای فول اچدی و ۸,۲۹۴,۴۰۰ عدد در تلویزیونهای 4K) نیاز است. هرکدام از این میلیونها LED کوچک میتوانند بهتنهایی و بهصورت مستقل از یکدیگر، رنگ خاص خود را تولید کنند یا روشن و خاموش شوند. هنگام نمایش رنگ سیاه نیز LED-های متناظر با پیکسلهای سیاه کاملا خاموش میشوند که منجر به ایجاد عمیقترین رنگ سیاه ممکن و کنتراست بینهایت میشود.
تفاوت کیوالایدی با اوالایدی در چیست؟
روشنایی مهمترین موردی است که دو فناوری مورد بحث را از یکدیگر جدا میکند. تلویزیونهای کوانتوم دات همچنان به یک سیستم نور پسزمینهی LED نیاز دارند؛ اما در OLED هر پیکسل بهصورت مستقل نوردهی میشود. ساختار OLED باعث میشود نیازی به لایهی جداگانه برای نوردهی از طریق LED وجود نداشته باشد و در نتیجه، نهتنها میتوان مشکی کاملا عمیق را ارائه کرد بلکه پنل نمایشگر نیز بهشدت باریک میشود. در OLED وقتی پیکسلی از تصویر سیاه میشود، آن پیکسل بهصورت مستقل خاموش میشود. اما در تلویزیون LED از آنجایی که هر مجموعهی LED مسئول پخش نور منطقهی خاصی از پنل است، هیچوقت نمیتوان پیکسل را خاموش کرد و مشکی مطلق را خروجی داد.
حال که بهصورت مختصر با تکنولوژیهای QLED و OLED آشنا و متوجه تفاوتهای ماهیتی آنها شدیم، وقت آن رسیده است تا به مقایسهی ویژگیهایی چون کنتراست، زاویهی دید، روشنایی طول عمر و دیگر فاکتورهای مشخصکنندهی کیفیت تصویر در تلویزیونهای مجهز به این دو تکنولوژی بپردازیم…
عمق رنگ سیاه
توانایی تلویزیون در تولید رنگ سیاه عمیق و تیره، بنا به اعتقاد بسیاری از کارشناسان مهمترین فاکتور تعیینکنندهی کیفیت تصویر است. هرچه عمق رنگ سیاه بیشتر باشد، کنتراست نمایشگر بالاتر میرود و غنای رنگها افزایش پیدا میکند. وقتی صحبت از عمق رنگ سیاه به میان میآید، OLED پیروز بلامنازع رقابت است.
نمایش کادر سفید توسط دو تلویزیون OLED و LCD بالارده. همانطور که مشخص است، تلویزیون LCD (سمت راست) با وجود استفاده از تکنولوژی تاریکی موضعی و خاموش کردن نور زمینه در وسط، همچنان در کنارهها از نشت نور رنج میبرد.
نمایش خط قطری سفید توسط تلویزیون OLED (سمت راست) و LCD (سمت چپ) در تاریکی مطلق
اگرچه تلویزیونهای QLED عمق رنگ سیاه بهتری نسبت به LCD-ها دارند، اما به دلیل استفاده از نور زمینه، همچنان نمیتوانند مانند OLED-ها به کنتراست بینهایت دست پیدا کنند. حتی با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفتهی تاریکی موضعی (Local Dimming)، تلویزیونهای QLED همچنان از مشکلی با نام نشت رنگ (Light Bleed) رنج میبرند.
نتیجه: برتری OLED
روشنایی
وقتی صحبت از روشنایی بهمیان میآید، تلویزیونهای QLED از برتری قابل توجهی نسبت به تمامی تلویزیونهای بازار برخوردارند. بهطور کلی LCD-ها، حتی در مدلهای میانرده، توانایی بسیار بالایی در تولید روشنایی دارند؛ بهطوری که هنگام مقایسهی تلویزیونهای LCD و OLED، همواره از روشنایی بالای LCD بهعنوان بزرگترین مزیت آن یاد میشود. استفاده از نقاط کوانتومی در پنلهای LCD، این نقطهی قوت را بیش از پیش برجسته میکند.
درحالی که روشنترین OLED-ها ماکزیمم روشنایی حدود ۷۰۰ نیت دارند، سامسونگ ادعا میکند تلویزیونهای QLED میتوانند به روشنایی خیرهکنندهی ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ نیت دست پیدا کنند.
علاوه بر روشنایی بیشتر، سامسونگ میگوید تلویزیونهای QLED «حجم رنگ» بیشتری نسبت به سایر تلویزیونها دارند. منظور از حجم رنگ «قابلیت نمایش رنگها در روشنایی زیاد، بدون از دست دادن اشباع» است. سامسونگ با توجه به همین نکته، ادعا میکنند تلویزیونهای QLED برای نمایش محتوای HDR مناسبتر هستند.
تلویزیونهای QLED باتوجه به عدم توانایی نمایش رنگ سیاه، برای بالا بردن نسبت کنتراست خود مجبورند میزان ماکزیمم روشنایی خود را تا حد ممکن بالا ببرند. این موضوع باعث میشود هنگام تماشای تلویزیون در روشنایی روز یا شرایط نوری بسیار روشن، QLED برتری محسوسی نسبت به OLED داشته باشد.
نتیجه: برتری QLED
طیف رنگی
تلویزیونها و نمایشگرهای متداول معمولا قادر به نمایش ۱۶ میلیون رنگ (True Color یا عمق رنگ ۲۴ بیتی) هستند؛ اما برای دریافت استاندارد HDR، پنل تلویزیون باید بتواند بیش از ۱ میلیارد رنگ (Deep Color یا عمق رنگ ۳۰ بیتی) تولید کند.
تلویزیونهای QLED با استفاده از نقاط کوانتومی میتوانند طیف رنگی بهمراتب گستردهتری از LCD-ها ارائه کنند. سامسونگ ادعا میکند تلویزیونهای QLED با نمایش ۱۰۰ درصد رنگهای طیف DCI-P3، حتی از OLED-ها (که تا پیش از معرفی QLED وسیعترین طیف رنگی را بین تمامی تلویزیونهای بازار ارائه میدادند) نیز برتر هستند.
البته باید توجه داشت که تفاوت بین طیف رنگی بسیار گستردهی تلویزیونهای QLED و OLED، بهاندازهی جهش از ۱۶ میلیون رنگ به یک میلیارد رنگ محسوس نیست.
نتیجه: تساوی
زاویهی دید
بهترین حالت برای تماشای تلویزیونهای QLED، تماشا از روبرو و بدون زاویه است. هرچه از مرکز تلویزیون زاویه بگیرید، کیفیت تصویر هم از لحاظ دقت رنگ و هم از لحاظ کنتراست، کاهش پیدا میکند. گرچه شدت این عیب بین مدلهای مختلف QLED متفاوت است، اما در همهی آنها بهوضوح به چشم میآید.
در دنیای LCD-ها، پنلهای IPS ساخت LG بهترین و گستردهترین زاویهی دید را ارائه میکنند؛ اما همچنان توانایی رقابت با تکنولوژی OLED ندارند. صفحات OLED با ثابت نگه داشتن میزان روشنایی و دقت رنگ تا زاویهی ۸۴ درجه، همچنان از لحاظ زاویهی دید بین تمامی تکنولوژیهای موجود در بازار رقیب ندارند.
نتیجه: برتری OLED
طول عمر
الجی دربارهی عمر بالای پنلهای OLED از مثالهای زیادی استفاده میکند. در یکی از این مثالها آمده است: «درصورت استفاده از تلویزیونهای OLED بهمدت ۵ ساعت در روز، پس از گذشت ۵۴ سال، تلویزیون تازه به نیمی از روشنایی اولیهی خود خواهد رسید.» ازآنجایی که قدیمیترین تلویزیونهای OLED مربوط به سال ۲۰۱۳ میشوند، نمیتوان هیچکدام از ادعاهای LG را به بوتهی آزمایش گذاشت.
اگر نگران عمر تلویزیون خود هستید، میتوانید با خیال راحتتری تلویزیونهای QLED را انتخاب کنید؛ چرا که تکنولوژی LCD مدت زیادی است در بازار حضور دارد و عمر بالای صفحات ساختهشده با آن به اثبات رسیده است.
نتیجه: برتری QLED (فعلا)
نتیجهی نهایی
از لحاظ کیفیت تصویر، زاویهی دید، کنتراست، مصرف انرژی، وزن و ضخامت، تلویزیونهای OLED بهراحتی QLED را پشت سر میگذارد.
QLED نیز همانطور که در این مقاله دیدیم، برتریهای خاص خود را دارد؛ اما بیشتر این برتریها از اهمیت مواردی که در بالا به آن اشاره شد برخوردار نیستند. برای مثال، سایز بالای ۱۰۰ اینچ، شاید برای بسیاری از افراد به اندازهی کنتراست بینهایت و زاویهی دید گسترده مهم نباشد. مهمترین مزیت QLED، روشنایی خیرهکنندهی آن بهشمار میرود که آن هم تنها برای کسانی که در روشنایی روز از تلویزیون استفاده میکنند حائز اهمیت است. درنتیجه به نظر میرسد پیروز نهایی این رقابت تلویزیونهای OLED باشند.
این موضوع در نقدها و بررسیهای سایتهای معتبر هنگام مقایسهی OLED با QLED نیز بهخوبی مشخص است.
جهت تعمیر تلویزیون هوشمند خود انواع برند های سامسونگ، ال جی، سونی، پاناسونیک ، تی سی ال و غیره با شماره زیر تماس حاصل فرمایید:
تعمیرگاه مرکزی آماده ارائه خدمات به شما می باشد
شماره تماس : 09140115002
همچنین میتوانید از طریق واتساپ و تلگرام با ما در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!